Det kan koste dig dyrt bruge emojis i efterårsferien

Emojis er ikke altid så uskyldige, som de virker. De kan risikere at gøre din næste mobilregning til uhyggelig læsning.

Efterårsferien står for døren, og mange danskere bruger den i udlandet. Mobilen skal selvfølgelig med som den sædvanlige tro følgesvend. Der er dog al mulig grund til at være ekstra opmærksom på den, så mobilregningen ikke løber løbsk – især hvis du rejser til et ikke EU-land, eller bevæger dig omkring EU’s ydre grænser. Her kan du nemlig risikere at betale kassen for at bruge din smartphone, og det gælder også når du sender emojies.

En sms kan være på op til 160 tegn, og et par emojis kan bruge flere hundrede tegn, så hvis du sender flere af dem, kommer du lynhurtigt til at skulle betale den gældende takst for flere sms-beskeder.

Læs også: 6 tips til at undgå en dyr mobilregning på sommerferien

Verdens største Emoji-opslagsværk, Emojipedia, oplyser til Mobilabonnement.dk, at deres tests viser, at der i sms-beskeder med mindst én emoji er omkring 70 tegn tilbage til bogstaver og tegn. Antallet af tegn, der går på en emoji er meget forskelligt, så det kan hurtigt løbe op

EU-roaming

Generelt kan du tage den med ro omkring mobilregningen, hvis du rejser til et andet EU-land. Fælles roaming-regler sikrer, at du kan bruge mobilen ligesom herhjemme til at ringe og sms’e. Vær dog opmærksom på om og i givet fald hvor mange GB EU-data, du har med i dit mobilabonnement. Der er også enkelte abonnementer, der kun virker i Danmark.

Andre netværk

Selv i EU er det en god idé at være opmærksom på, hvilket mobilnet telefonen kobler sig på. Roaming-reglerne gælder ikke på eksempelvis satellitnetværk, som der er på en del færger og både.

Uanset hvor du bruger mobilen er der fastsat en forbrugsgrænse om dagen. I praksis er den dog ikke så meget bevendt, eftersom registreringen af forbruget kan være meget forsinket, og der derfor kan gå mange dage før grænsen bliver aktiveret.