Om FRI tale, data og SMS

Når du betaler en fast pris for et mobilabonnement, så er der selvfølgelig også grænser for hvad der er inkluderet, selvom det betegnes som et abonnement der indeholder fri taletid, data eller SMS.

FRI TALE

Fri tale er blevet meget populært, men det betyder ikke at du kan ringe til alt og alle, uden at blive opkrævet for det.

Ringer du f.eks. til lægen, et rejsebureau, uddannelsessteder, internetudbyder eller endda dit mobilselskab, så er der stor chance for, at støde ind i numre som ikke er omfattet af din “Fri tale”.

Dette kunne f.eks. være 70- og 90-numre, hvor du vil blive opkrævet for hvert minut talt.
(Det er dog forskelligt fra selskab til selskab om 70-numre er inkluderet i taletiden, så undersøg det hos selskabet før du vælger abonnement)

Det er ligeså heller ikke muligt at benytte FRI tale til eller fra udlandet, da dette går ind under international roaming, og dermed også vil blive opkrævet pr. minut.
Hvis du ringer til en dansk mobiltelefon i udlandet, f.eks. til folk som er på ferie, betaler du ikke ekstra. Det gør modtageren af opkaldet i stedet.

FRI SMS

De fleste mobilabonnementer inkluderer i dag fri SMS. SMS eller Short Message Service, er faktisk et “overskudsprodukt” fra normale mobilopkald. SMS’er afsendes/leveres først, når der er ledigt på opkaldsnettet. Det vil sige, at hvis en mast er fuldstændig optaget af mobilopkald, så sættes SMS’en i kø og behandles først når masten igen har ledig kapacitet.

Præcis som med data, er der også en fair usage på SMS, men denne grænse ligger så højt, at den kun vil kunne nås ved overlagt at sætte SMS-udsendelse i system ved hjælp af computerere – også kendt som SMS gateways. Det er derfor ikke relevant for den almindelige forbruger.

At sende SMS’er i udlandet er blevet meget billigere de seneste par år – i det meste af Europa kan man sende SMS’er til Danmark for et par kroner stykket.

Indholdstakserede SMS’er er ikke inkluderet i FRI SMS. Disse tjenester opkræves separat på din regning. Ved du ikke hvad indholdstakserede SMS’er er, så læs artiklen ved at klikke på linket nedenfor:

Indholdstakserede SMS’er

Indholdstakserede SMS’er er tjenester som koster ekstra og som opkræves via din mobilregning.
Det kan være at købe en bus billet, støtte et velgørende formål, eller købe ringetoner og andet indhold til sin mobiltelefon.

FRI DATA

Ligesom med fri taletid, så er data i udlandet, samt steder der benytter satellitforbindelser, ikke inkluderet. Du kan komme ud for at gå på en satellitantenne når du f.eks. befinder dig på en færge. Bemærk at priser på satellitforbindelser er meget høje, især på data – helt op til 100kr pr. MB / 1000kr pr. GB

Hvad angår almindelig data i Danmark, så har de fleste selskaber en såkaldt “Fair usage”-politik, som sætter en grænse for, hvor meget data du må bruge.
Denne “Fair usage”-politik varierer fra selskab til selskab, men ligger dog for det meste et godt stykke over, hvad en almindelig forbruger kan bruge.

Det du skal være opmærksom på er, hvis man deler nettet fra sin mobiltelefon til en eller flere computere, og der fra disse computere downloades film eller andre store filer.
Overskrider man selskabets fair usage-grænse, vil hastigheden i de fleste tilfælde blive sat meget ned. Du vil ikke modtage nogen ekstra opkrævning.(Kontroller dog altid selskabets betingelser).

Find et mobilabonnement med fri data.