Her er Danmarks mobildækning dårligst
Døjer dit område med dårlig mobildækning?
Så er du ikke alene.
Ifølge en ny rapport fra Tutela Technologies er cirka 10% af det danske mobilnetværk overbelastet. Rapporten har også kortlagt de ti hårdest ramte mobilnetværk – og hvor stor overbelastningen egentligt er.
Forskellen mellem de forskellige mobilnetværk er til tider også markant. Det betyder, at du i visse tilfælde kan få en markant bedre dækning ved bare at skifte dit mobilabonnement til en anden udbyder.
Vi har gransket rapporten og Tutelas forrige undersøgelser af det danske mobilnetværk for at give dig svar på:
- Hvor er mobildækningen værst i Danmark?
- Hvilke byer har især dårlig mobildækning?
- Hvilket mobilnetværk er bedst og værst?
Hvor er mobildækning værst i Danmark?
Mobildækning i Danmark
Hold musen over kortet for at se, den bedst mulige mobildækning i procent for de fem regioner.
På kortet foroven kan du se mobildækningen i de fem danske regioner.
Region Nordjylland har den absolut bedste mobildækning med en kvalitetsscore på 94.9%, hvorimod Region Sjælland har den værste dækning med 91%. Tallene tager udgangspunkt i TDCs dækning, da de har det største mobilnetværk i Danmark.
Er du nysgerrig på, hvordan dækning er på din adresse? Så kan du bruge kortet på Energistyrelsens TjekDitNet.
Husk at vælge “mobil tale” eller “mobilt bredbånd.” Tutela Technologies har selv defineret en god dækning som en forbindelse, der kan levere mere end 5 Mbit/s.
Disse ti mobilnetværk har den dårligste mobildækning
De ti mest overbelastede netværker i Danmark
På kortet ser du de ti mest overbelastede netværker i Danmark.
På kortet foroven kan du se de ti mobilnetværk og udbydere, der ifølge analysen har den værste mobildækning. Overbelastning er blevet målt ud fra to parametre:
- Faldet i download-hastighed under den travleste periode, “peak hours” (mellem kl. 7 og kl. 23)
- % af brugere med en download-hastighed på under 1.5 Mbps (den påkrævede hastighed for at streame en video i SD-kvalitet)
Hvis du eksempelvis er på Telias mobilnetværk i Svendborg mellem kl. 7. og kl. 23 kan du forvente en næsten 30% værre forbindelse, end hvis du brugte din mobil uden for det travleste tidsrum – eller have et mobilabonnement hos en anden udbyder.
Listen over de ti mest belastede mobilnetværk er:
- Kalundborg, TDC
- Rødovre, 3
- Næstved, 3
- Ringsted, Telenor
- Slagelse, Telia
- Slagelse, Telenor
- Silkeborg, 3
- Herning 3
- Skive, Telenor
- Svendborg, Telia
Selvom Telia og Telenor deler et netværk, har resultaterne ikke været fuldkommen ens for begge udbydere (med undtagelse af i Slagelse). Det kan skyldes en statistisk afvigelse, men også prioritering af brugere i deres infrastruktur, fysiske forhold i det umiddelbare testområde, tidspunkt m.m.
3 optræder flest gange på listen over de mest belastede mobilnetværk.
Tutela har tidligere undersøgt kvaliteten af mobildækningen i tre andre danske storbyer (København, Århus og Odense). Her kom det frem, at dækningen i Hovedstaden var værre end både Århus og Odense.
Hvem har den bedste – og værste – mobildækning?
Tutela Technologies har tidligere på året undersøgt de fire store mobilnetværk i Danmark.
Denne undersøgelse bygger på crowdsourced mobildata fra knap 137.000 danske brugere.
Ved at lave mere end 16 millioner tests mellem februar og april har de analyseret sig frem til hvilke mobilnetværker og udbydere, der leverer den højeste download, upload, latency (ping), jitter og packet loss (mistet data).
Her lå TDCs mobilnetværk (der blandt andet bliver brugt af YouSee, Telmore og Velkommen) i toppen med en “Excellent” performance på 93.6% af tiden. 3’s mobilnetværk kommer på en andenplads med en score på 90.4%, Telia og Telenors TT-netværk ligger dermed nr. 3 med henholdsvis 86.9% og 85.1%.
TDC leverer en gennemsnitlig download-hastighed på 30.5 Mbps. 3 er igen nr. 2 med 25.2 Mbps. Undersøgelsen påviser også, at upload-hastigheden er mere eller mindre stabil ved omkring 12 Mbps på tværs af netværk.
Hvis man dykker yderligere ned i resultaterne, ser man dog også, at 3’s mobilnetværk – på trods af sin overordnede andenplads – døjer med en del problemer med blandt andet latency (ping), jitter og packet loss. Det kan indikere, at selvom netværket er hurtigt, lider det under flere forstyrrelser end sine konkurrenter.