Psykolog: Det her er værd at overveje, inden barnet får sin første mobil

Psykolog: Det her er værd at overveje, inden barnet får sin første mobil

Kasper Skov Jensen 03. oktober, 2018

Smartphones er overalt, men hvornår er børn klar til at få sin første mobil. En psykolog anbefaler at starte med en familiemobil.

Mobiltelefoner er på én og samme tid fascinerende og skræmmende. Med den ligger internet og sociale medier i lommen hele tiden, så som forældre kan det være svært at vurdere, hvornår børn er klar til deres første mobiltelefon. Privatpraktiserende psykolog Signe Colding anbefaler, at man starter med en fælles familiemobil, som barnet lærer at forholde sig til.

– Betragt familiemobilen som den fastnettelefon, vi voksede op med, der havde sin egen faste plads. Den var hele familiens ansvar, og alle kunne bruge den. Den tilhørte ikke nogen. Familiemobilen er fælles, og alle må bruge den. Går mors eller fars telefon i stykker, kan de låne den. Og barnet kan prøve at have den med i skole og med på besøg hos venner. Som forældre kan man let følge med, uden det bliver et problem, siger Signe Colding til Mobilabonnement.dk

Læs også:Psykolog: Sådan kan du forberede dit barn på den digitale verden

Før barnet får sin helt egen smartphone skal man som forældre vurdere, om barnet er klar til at have adgang til internet og sociale medier hele tiden. Og om det risikerer at gå ud over de sociale relationer, mener Signe Colding.

– Mange børn har stadig svært ved at behovsudsætte. Her kan det være svært at lade smartdevices ligge i tasken, og kun bruge telefonen til at ringe eller SMS’e fra. Tænk på dig selv og dine mobilvaner. Den ligger simpelthen i lommen, tasken og frister. Og det kan gå ud over samværet med andre og den måde vi møder verden. Hvis barnet har lidt svært ved sociale relationer, som ikke er ualmindeligt, så tænk på, om det hjælper barnet at trække sig tilbage bag en skærm, eller om det forhindrer barnet i at udfolde sig, siger hun.

I 2017 lavede Yougov en undersøgelse for Telia, der viste at danske børn i gennemsnit var 9,2 år, da de fik deres første mobiltelefon.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.