Oppositionspartier vil have pant på mobiltelefoner – ministeren er ikke overbevist

Oppositionspartier vil have pant på mobiltelefoner – ministeren er ikke overbevist

Kasper Skov Jensen 22. august, 2018

Hvis det står til oppositionspartier i Folketinget, bør Danmark indføre pant på mobiltelefoner. Miljøministeen er ikke overbevist om, at det er den rigtige vej at gå.

Vi kender det allerede fra vores tomme flasker og dåser. Hvis rød blok får flertal efter næste Folketingsvalg kan der være en pantordning på vej til mobiltelefoner. De svenske socialdemokrater har foreslået det i forbindelse med den igangværende valgkamp i Sverige, og idéen vækker genklang hos flere af de røde partier på Christiansborg.

Pant på mobiltelefoner er noget, der også skal kigges nærmere på i Danmark, fortæller flere miljøordfører til Mobilabonnement.dk, som er Danmarks største sammenligningstjeneste af mobilabonnementer.

– Det er på tide at vi begynder at kigge på det. Pantløsninger er en af de mest effektive måder til at få udtjente produkter tilbage, så de kan genanvendes. Man kunne lave det sådan, at man sender den gamle mobil tilbage til producenten, når man køber ny telefon. Hvis producenterne ved, at de får mobilerne igen, under producentansvar, vil de begynde at designe mobiltelefonerne, så de kan genanvendes, siger Alternativets miljøordfører, Christian Poll, til Mobilabonnement.dk

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) mener derimod ikke, pant på mobiltelefoner kan betale sig.

– Det kan lyde som en god idé at indføre pant på mobiltelefoner, men i praksis kan det være en dyr løsning. Og jeg har ikke kendskab til, at der skulle være særlige problemer i Danmark med indsamling af mobiltelefoner, siger han til Mobilabonnement.dk

Læs også:Svenske socialdemokrater vil indføre pant på mobiler

Ifølge ministeren er vi i Danmark gode til at genbruge mobilerne, som det er i dag.

– Det er først og fremmest producenternes ansvar at sikre håndtering af affaldet. Jeg er glad for, at mange teleselskaber allerede i dag tilbyder at tilbagetage gamle mobiler mod eksempelvis en rabat på en ny mobil. Danskerne har allerede en lang række af muligheder for at komme gratis af med deres brugte mobiltelefoner eller sælge dem videre. Hvis der viser sig at være et problem med indsamlingen, kunne producenterne i første omgang gøre forbrugerne mere opmærksom på de afleveringsmuligheder, der allerede er eller gøre deres indsamlingsordninger mere attraktive at anvende, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Danske socialdemokrater vil se nærmere på det
De danske socialdemokrater melder sig også klar til at undersøge mulighederne for pant på mobiltelefoner.

– Det er afgørende, at vi bliver bedre til at genbruge materialer fra mobiltelefoner og andre af de produkter, vi omgiver os med. Pant på mobiltelefoner er en spændende tanke, som vi bør kigge nærmere på også i Danmark. Vi bør som minimum undersøge, om det er den mest effektive måde at styrke genbrug af materialer i mobiltelefoner, lyder det fra Christian Rabjerg Madsen, der er Socialdemokratiets miljøordfører.

Hos SF støtter man panttanken, men påpeger at der er gang i genanvendelsen af mobiltelefoner.

– Det kan være en fin idé, for pant er en af måderne at fremme genanvendelse. Men det skal være hele telefonen, og ikke kun batteriet. Mange selskaber og detailbutikker allerede i gang med det, fortæller Trine Torp, miljøordfører for SF.

Venstre: Det er ikke gennemtænkt

Står det til de borgerlige partier, bliver det ikke til noget med pant på mobiltelefoner. Det vil ikke have en effekt, mener Venstres miljøordfører Erling Bonnesen.

– Forslaget virker ikke gennemtænkt. Der er i forvejen virksomheder der arbejder med at sælge
brugte mobiltelefoner. Hvis der blev indført pant på mobiltelefoner, vil forbrugerne bare kunne bestille og få leveret mobiltelefonen fra udlandet, og derfor er forslaget gennemhullet. Det vil ikke virke. Det er bedre at styrke forbrugeroplysningen om, at gamle mobiltelefoner skal genanvendes, siger Erling Bonnesen til Mobilabonnement.dk

Også Dansk Folkeparti har svært ved at se fidusen:

– Jeg har lidt svært ved at se, hvad det skulle gavne. Det er ikke mit indtryk, at gamle mobiltelefoner ligger og flyder i naturen eller ikke bliver afleveret på genbrugsstationer eller genbrugt, lyder det fra miljøordfører Pia Adelsteen.

Folketingsvalget skal holdes senest 17. juni 2019.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.