Nyt medieforlig tvinger streamingtjenester til danske investeringer

Nyt medieforlig tvinger streamingtjenester til danske investeringer

Kasper Skov Jensen 29. juni, 2018

Det nye medieforlig pålægger streamingtjenester at investere to procent af omsætningen i dansk indhold.

Det har været undervejs længe og fredag morgen blev regeringen og Dansk Folkeparti endeligt enige om et nyt medieforlig, der løber fra 2019 til 2023. Som en del af aftalen bliver streamingtjenester som Netflix og HBO Nordic fremover pålagt at investere to procent af omsætningen på dansksproget indhold. I aftaleteksten står der:

– Udbydere af streamingtjenester pålægges at investere to procent. af deres omsætning i
Danmark i form af direkte investeringer i nyt dansksproget indhold. Forpligtelsen skal gælde alle streamingtjenester på det danske marked, herunder udenlandske tjenester, der retter deres aktiviteter mod Danmark.

Læs også:Apple vil lave streamingtjeneste med tv, musik og nyheder

Aftalens øvrige punkter
Den nye politiske aftale omfatter desuden:

  • En beskæring af DR med 20 procent, og der skal lukkes mindst to tv-kanaler.
  • Licensen reduceres og bliver til sidst afskaffet.
  • På længere sigt bliver digitale nyhedsmedier momsfritaget, ligesom skrevne medier er i dag.
  • Der kommer en ny tv-kanal og en ny radiokanal. Tv-kanalen skal fokusere på kultur og folkeoplysning, mens radiokanalen skal have fokus på kultur, bl.a. klassisk musik.
  • Der kommer flere penge i public-service-puljen (101 mio. kr. i 2023) som flere medier kan søge om støtte til indholdsproduktion og nytænkning.
  • Der kommer mere støtte til lokal og regional nyhedsformidling.
  • Radio24syv skal flytte sit hovedsæde fra København til vest for Storebælt. Mindst halvdelen af de redaktionelle medarbejdere og alle de administrative medarbejdere skal være ansat her.

Læs også:Apple klar til opgør med Netflix: Bestiller international serie

Glad kulturminister
Kulturminister Mette Bock (LA) har været under kraftig beskydning fra flere sider før og under forhandlingsforløbet om den nye medieaftale. Hun er godt tilfreds med aftalen.

– Jeg er glad for, at vi nu – efter et langt og grundigt forhandlingsforløb – står med en stærk aftale, der sikrer bedre balance mellem de statslige og private medier, mellem de landsdækkende og de regionale/lokale medier, mellem trykte og digitale medier samt mellem ældres og unges adgang til medier, siger hun i en pressemeddelelse.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.