Mand sagsøger Google for bagvaskelse

Mand sagsøger Google for bagvaskelse

Kasper Skov Jensen 18. juni, 2018

I Australien har en mand fået lov til at sagsøge Google for bagvaskelse.

Hvilket ansvar har søgemaskinegiganten Google for de resultater, der dukker op i søgninger? Det principielle spørgsmål har været diskuteret flere gange. Efter en langstrakt sag har en mand i Australien nu fået lov til at sagsøge Google for bagvaskelse, fordi søgemaskinen understøtter en opfattelse af ham, selvom man ved bedre. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Læs også:Vestager på vej med afgørelse mod Google: Så stor kan bøden blive

Manden, Milorad Trkulja, blev skudt i ryggen på en restaurant i Melbourne i 2004. Søger man efter “Melbourne criminal underworld photos” på Google, kommer der billeder af Trkulja, ligesom Googles autoudførelsesfunktion kommer med forslag som “is a former hit man,” ″criminal” og “underworld. i forbindelse med Milorad Trkuljas navn.

Retten giver derfor skudofferet medhold i, at almindelige mennesker, i kraft af en Google-søgning, kan få det indtryk, at han på en eller anden måde er del af den kriminelle underverden i Melbourne.

Googles advokat betegnede det som “irationelt”, at nogen vil forbinde Trkulja med kriminalitet bare fordi han dukker op i søgninger. Det samme gør Googles logo, filmplakater og skuespilleren Marlon Brando, lød argumentet.

Læs også:Aktivist sagsøger Google og Facebook for 55 milliarder kroner

Google fortæller, at man fortsat vil modsætte sig beskyldninger om bagvaskelse, men ikke vil udtale sig yderligere så længe retssagen kører.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.