Mand sagsøger Google for bagvaskelse


I Australien har en mand fået lov til at sagsøge Google for bagvaskelse.

Hvilket ansvar har søgemaskinegiganten Google for de resultater, der dukker op i søgninger? Det principielle spørgsmål har været diskuteret flere gange. Efter en langstrakt sag har en mand i Australien nu fået lov til at sagsøge Google for bagvaskelse, fordi søgemaskinen understøtter en opfattelse af ham, selvom man ved bedre. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Læs også:Vestager på vej med afgørelse mod Google: Så stor kan bøden blive

Manden, Milorad Trkulja, blev skudt i ryggen på en restaurant i Melbourne i 2004. Søger man efter “Melbourne criminal underworld photos” på Google, kommer der billeder af Trkulja, ligesom Googles autoudførelsesfunktion kommer med forslag som “is a former hit man,” ″criminal” og “underworld. i forbindelse med Milorad Trkuljas navn.

Retten giver derfor skudofferet medhold i, at almindelige mennesker, i kraft af en Google-søgning, kan få det indtryk, at han på en eller anden måde er del af den kriminelle underverden i Melbourne.

Googles advokat betegnede det som “irationelt”, at nogen vil forbinde Trkulja med kriminalitet bare fordi han dukker op i søgninger. Det samme gør Googles logo, filmplakater og skuespilleren Marlon Brando, lød argumentet.

Læs også:Aktivist sagsøger Google og Facebook for 55 milliarder kroner

Google fortæller, at man fortsat vil modsætte sig beskyldninger om bagvaskelse, men ikke vil udtale sig yderligere så længe retssagen kører.