Huawei-uro kan få økonomiske konsekvenser i Danmark

Huawei-uro kan få økonomiske konsekvenser i Danmark

Kasper Skov Jensen 28. februar, 2019

Balladen omkring Huaweis rolle i det danske 5G-netværk kan få økonomiske konsekvenser i en hel del brancher.

Lige nu er danske myndigheder ved at finde ud af, hvordan man vil håndtere den kinesiske telegigant Huawei. På den ene side er store dele af det kommende 5G-netværk lagt an på Huawei, på den anden side er der beskyldninger om spionage og for tætte bånd til den kinesiske regering. Alt efter hvad myndighederne i Danmark beslutter, kan det få konsekvenser for samfundsøkonomien. Huawei er ikke hvilken som helst virksomhed at lægge sig ud med.

New Zealand har lagt Huawei på is, og det kan tilsyneladende få betydning for turismeindustrien. Ifølge The Guardian opfordrer et kinesisk medie, læserne til at droppe New Zealand som feriedestination for at vise sympati for Huawei. Og Danmark kan risikere at få samme tur i de statsejede kinesiske medier, mener en ekspert.

Læs også:Italiensk regeringsparti vil have forbud mod Huawei

– Der er ingen tvivl om, at det har en effekt på turismen, når lande kommer på kant med Kina. Det så man blandt andet i Sydkorea sidste år, siger journalist og Kina-ekspert, Christina Boutrup, til Mobilabonnement.dk

Hun påpeger, at det drejer sig om meget mere end turismeerhvervet, hvis der kommer et dårligt forhold mellem Danmark og Kina.

– Jeg fornemmer en vis nervøsitet i andre industrier også, fordi mange erhvervsledere frygter en diplomatisk krise mellem Danmark og Kina. Det gør nemlig ondt på alle typer virksomheder, ikke bare turistvirksomheder, siger hun.

Læs også:Britisk spionchef om Huawei: Man bør undgå et monopol

Christina Boutrup forventer dog, at der kommer en pragmatisk løsning på Huaweis rolle omkring 5G-netværket i Danmark.

Ifølge Danmarks Statistik havde kinesiske turister 200.000 overnatninger i Danmark i 2017. Turistorganisationen VisitDenmark vil dog ikke kommentere de mulige konsekvenser for antallet af kinesiske turister i landet.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.