GRAFIK: Så få penge tjener danske musikere på streaming

GRAFIK: Så få penge tjener danske musikere på streaming

Mobilabonnement.dk 11. august, 2020

Du skal være meget aktiv på Spotify, hvis din favoritkunstner skal tjene penge på dig.

Det går godt for danske musikere. Koda, der står for at udbetale rettighedspenge til danske kunstnere havde for tredje år i træk en rekordomsætning på over en milliard kroner i 2019. Det resulterede i, at 907 millioner kroner blev sendt ud til fordeling blandt rettighedshaverne i Danmark og udlandet.

Men ifølge Koda er der plads til forbedring – især omkring streaming. Streaming af musik står for cirka 7,9% af Kodas samlede omsætning. Men det er kun de færreste af danske kunstnere, der kan blive rige af royalties fra Spotify, Apple Music, YouTube Music, Tidal og andre musiktjenester.

Hver afspilning mellem én og to ører til kunstnerne bag musikken. Og indtil for nyligt er giganter som Facebook og Youtube mere eller mindre sluppet for at betale rettighedshaverne med henvisning til, at man ikke er ansvarlig for det materiale, brugerne lægger op.

Få de bedste tilbud på mobilabonnementer med underholdning

Hvor meget tjener en dansk musiker på streaming?

Hvor meget en sangskriver eller komponist kan tjene på streaming, afhænger bl.a. af:

  • Antallet af afspilninger
  • Hvor stor en andel af rettighederne til nummeret, de ejer
  • Musiktjenestens egen indtægt
  • Musiktjenestens aftale med Koda og andre rettighedsselskaber

Langt størstedelen af alle danske musikere, sangskrivere og komponister kan ikke leve kun på deres indtægt fra diverse musiktjenester og streaming.


I 2019 modtog 65% af Kodas rettighedshavere kun mellem 1 kr. til 1.000 kr. i royalties om året. Selvom de repræsenterer over halvdelen af Kodas medlemmer, står de for kun 1% af alle indtægter. Kun et fåtal af rettighedshavere tjener derfor mere end den gennemsnitlige mindsteløn i Danmark – hvis man eksklusivt ser på indtægter fra radio, TV og streaming.

Over de seneste år er antallet af danske musikeres indtjening fra musikstreaming dog steget. I 2015 var der kun 16 sangskrivere og komponister i Danmark, der tjente mere end 150.000 kr. I 2018 var det steget til 353.

Ikke alle musiktjenester er lige

Da hver enkelt afspilning kan tælles i ører frem for kroner, kræver det, at nummeret bliver streamet meget. I grafen forneden kan du se, hvor meget man i gennemsnit kan forvente at tjene på 1.000 afspilninger i de største musiktjenester i Danmark.

Som grafen over udbetalinger af royalties fra Koda viser tydeligt, udbetaler de forskellige musiktjenester ikke lige meget til kunstnerne.

“Gratis” tjenesterne såsom Spotify Free og YouTube ligger i bunden af udbetalingerne med under en krone pr. 1.000 afspilning.

Spotify, Apple Music, Tidal eller YouSee Musik er væsentligt bedre, da de udbetaler mellem 8 til 26 kroner pr. 1.000 afspilning til Koda.

De penge bliver herefter fordelt ud til rettighedshaverne – som ofte er musikerne selv. Det vil sige, at du ved at bruge en af betalte musiktjeneste er med til at støtte dine favoritkunstnere i langt højere grad, end hvis du lytter til deres numre på YouTube.

Hvorfor er dansk musik midlertidigt blevet blokeret på den danske del af YouTube?

Konflikten om royalities på YouTube har verseret i årevis. Det har nu ført til, at Koda i fællesskab med Polaris – der repræsenterer kunstnere i resten af Norden med undtagelse af Sverige – i øjeblikket er ved at forhandle en ny fælles nordisk aftale om brug af musik på YouTube. Aftalen kommer til at erstatte lokal aftalerne i Norge, Finland og Danmark.

Kodas nationale aftale med Google udløb i april, og blev midlertidigt forlænget under forhandlingerne. Men Google har som betingelse for en ny midlertidig forlængelse af aftalen nu krævet, at komponister og sangskriveres royalities skal reduceres med 70%, indtil fællesaftale er på plads.

Det mente Koda ikke var acceptabelt for deres medlemmer. Da selskabet ikke gik med til denne betingelse, er aftalen ikke blevet forlænget. Google har derfor midlertidigt blokeret al musik fra sangskrivere eller komponister, der er repræsenteret af Koda.

Det betyder, at det stadig er muligt at lytte til dansk musik i udlandet, hvor rettighedshaverne er repræsenteret af Kodas søsterselskaber. Det betyder også, at hvis du bruger en VPN, kan du stadig lytte til de danske sangnumre på YouTube.

Koda har tidligere udtalt, at prisen for streamingtjenester skal fordobles, så kunstnerne kan få en højere betaling.

– Når YouTube ikke vil betale ordentligt, tvinger det betalingsniveauet ned i hele branchen. Spotify tøver med at hæve priserne, når forbrugerne har adgang til et gratis alternativ. Prisen har stået stille i knap ti år. Til sammenligning er et abonnement på Netflix steget kraftigt inden for blot få år, og forbrugerne falder ikke fra. Der kommer tværtimod flere til. Vores egne undersøgelser viser også, at danskerne har stor betalingsvillighed, når det gælder musikstreaming, fortalte Kaare Struve, Kodas mediedirektør, i 2017.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.