GRAFIK: Så få penge tjener danske musikere på streaming

GRAFIK: Så få penge tjener danske musikere på streaming

Kasper Skov Jensen 10. april, 2018

Du skal være meget aktiv på Spotify, hvis din favoritkunstner skal tjene penge på dig

Det går godt for danske musikere. Koda, der står for at udbetale rettighedspenge til danske kunstnere havde i 2017 en rekordomsætning på 1,28 milliarder kroner. Men ifølge Koda er der plads til forbedring – især omkring streaming. Af organisationens årsregnskab fremgår det, at omkring 13 procent af den samlede omsætning kom fra streaming.

Læs også:Facebook køber flere musikrettigheder

Men det er der ikke mange, der bliver rige af. Ifølge Koda giver hver afspilning mellem én og to ører til kunstnerne bag musikken. Og indtil nu er giganter som Facebook og Youtube mere eller mindre sluppet for at betale rettighedshaverne med henvisning til, at man ikke er ansvarlig for det materiale, brugerne lægger op.

Få de bedste tilbud på mobilabonnementer med underholdning

– Det er et kæmpe problem. Det forvrider fuldstændig markedet for streaming. Når vi forhandler med YouTube kan de jo nærmest selv sætte prisen, siger Koda-direktør Anders Lassen i årsberetningen.

Koda mener, at prisen for streamingtjenester skal fordobbles, så kunstnerne kan få en højere betaling.

– Når YouTube ikke vil betale ordentligt, tvinger det betalingsniveauet ned i hele branchen. Spotify tøver med at hæve priserne, når forbrugerne har adgang til et gratis alternativ. Prisen har stået stille i knap ti år. Til sammenligning er et abonnement på Netflix steget kraftigt inden for blot få år, og forbrugerne falder ikke fra. Der kommer tværtimod flere til. Vores egne undersøgelser viser også, at danskerne har stor betalingsvillighed, når det gælder musikstreaming, siger Kaare Struve, som er Kodas afdelingschef for Broadcast og Online.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Men hvor meget tjener de danske kunstnere egentlig på streaming? Det er umuligt at give et fuldstændigt over blik over, men vi har kigget nærmere på Spotify, der er den mest brugte musikstreamingstjeneste i Danmark. Og selv for landets allermest populære musikere er det mere end svært at spinde guld på Spotify.

Selvom grafen herunder ikke giver et endegyldigt bevis på hvad danske kunstnere tjener på Spotify, giver den et fornuftigt indblik i forholdet mellem antal brugere og rettighedspenge.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.