Fotograf: Sådan tager du gode billeder med mobilen

Fotograf: Sådan tager du gode billeder med mobilen

Kasper Skov Jensen 15. oktober, 2018

Din smartphone har et indbygget kamera, som du kan tage gode billeder med, hvis du følger et par enkle råd.

I gamle dage skulle man sørge for at have et kamera med sig, hvis man ville tage billeder. I dag render de fleste rundt med et kamera i lommen hele tiden, og kan tage billeder hele tiden. Det er jo bare ikke ensbetydende med, at det er gode billeder. Heldigvis kan man komme langt ved at følge et par simple råd, når man fotograferer med mobilen. Det forklarer den rutinerede fotograf Michael Altschul fra Fotokurser.dk 

– Historien er altafgørende, når man tager billeder. Hvor spændende er den for en selv og for andre? Brug et øjeblik på at find ud af, om det er noget du og andre vil kigge på igen, eller er der en masse skrammel på billedet af det eller den person, som du egentlig ville fotografere? Overvej om det er bedre at skifte perspektiv, og vær opmærksom på, hvad der er ude i siderne, som ikke fortæller historien. Det der er med i billedet, skal være relevant for historien. De fleste mennesker har det med på billedet, de gerne vil have og en masse, de i bund og grund ikke vil have med. Det er fordi de har glemt, hvad de ville fotografere, siger Michael Altschul til Mobilabonnement.dk

Læs også:Juraekspert: Politiet kan beslaglægge for mange mobiltelefoner

Han har i over 20 år undervist blandt andre private, journalister og kommunikationsfolk i at tage bedre billeder.

Et andet af de gode fototips er at huske kompositionen – altså hvad der skal med på billedet, og hvor på billedet det er, mener Michael Altschul.

– Lav en spændende komposition, der gør billedet spændende at kigge på. Tænk over, hvad der skal være med og hvad der ikke skal være med på billedet. Det handler også om, hvor meget luft, der er i siderne og i top og bund. Hvilken vej kigger personen på billedet? Det er vigtigt i forhold til, hvor meget luft, der er, forklarer han.

Smartphones kan zoome ret meget, når der skal tages billeder. Det er en populær funktion, som fotounderviseren fraråder at bruge.

– Når man zoomer på en smartphone, bliver kvaliteten hurtigt ødelagt. Så det er meget bedre at gå tættere på. Man kan, som udgangspunkt, ikke komme for tæt på. Gå også gerne lidt ned i knæ, og tag billedet lidt nedefra. Det giver en enorm dynamik i historiefortællingen, fortæller Altschul.

Hvad så med filtre, som både er indbygget i mobilens kamera, på Instagram og i mange andre apps? De kan være med til at forbedre billedet. Det samme gælder fotoapps og tilbehør til mobilens kamera, mener fotografen med mere end 27 års erfaring.

Læs også:Psykolog: Det her er værd at overveje, inden barnet får sin første mobil

– Et teknisk dårligt billede, kan blive lidt bedre af filtre. Men hvis kvaliteten er dårlig, kan filtre ikke redde det. Jeg anbefaler altid folk at gå tættere på. Måske forstyrrer man, men der bliver et bedre billede. Mobilkameraerne er efterhånden blevet rigtig gode, og man kan købe forskelligt tilbehør og bruge forskellige apps, der gør billederne endnu bedre. Men i forhold til et rigtigt kamera, har man ikke de samme tekniske muligheder for at redigere billedet bagefter, siger han.

Michael Altschul arbejder i øjeblikket på at kunne tilbyde et kursus i, hvordan man tager bedre billeder med mobilen.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.