Derfor kan din ødelagte mobil være sundhedsskadelig

Redaktionen 25. oktober, 2018

Det kan være en rigtig dårlig ide ikke at få gjort noget ved den ødelagte skærm på mobilen.

Det er upraktisk med en ødelagt mobilskærm, men det er nok de færreste, der tænker over, at det kan være potentielt sundhedsskadeligt. Forklaringen er, at der på ødelagte skærme kan samle sig så mange bakterier og andet, at man uden at vide det kan udsætte sig selv og andre for smitterisiko. Det forklarer Michael René, der er hygiejneekspert og lektor på Københavns Professionshøjskole.

– Der kan være mange mikroorganismer på ødelagte og smadrede mobiltelefoner. Hvis noget på din mobil er smadret, bør du være ekstra opmærksom på din hygiejne, fordi du nemt kan samle og overføre bakterier og meget andet fra en mobiltelefon med en ødelagt skærm, siger Michael René til Mobilabonnement.dk

Det kan blandt andet øge risikoen for at blive smittet med norovirus, der herhjemme er bedre kendt som roskildesyge. Bruger man mobilen i køkkenet, er der større risiko for at få eksempelvis salmonella og campylobacter. Sidstnævnte er ifølge Statens Serum Institut den mest hyppige årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark.

Læs også:NYHED! Få 2 måneders GRATIS mobiltelefoni

Til gengæld er der ikke den store fare på færde, hvis mobilen er helt intakt. Mikroorganismerne har svært ved at formere sig på mobilens overflade, fortæller Michael René.

– Overfladen på en mobiltelefon er tør, så mikroorganismer svært ved at formere sig. Der vil altid være en lille risiko for at kunne overføre bakterier fra mobiler, hvis man tager dem med på toilettet. Men man skal indtage en del bakterier, før det bliver en risiko, og det er nok de færreste, der slikker på deres mobiltelefon, siger han.

Læs også:Apple og Samsung får store bøder

Michael René anbefaler, at man rengører sin mobiltelefon med brillerenseservietter.

Han har tidligere lavet et eksperiment om bakterier på ødelagte mobilskærme. Det viste sig, at der var flere bakterier på mændenes telefoner, hvor skærmen var smadret. Du kan læse mere om eksperimentet her

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.