Derfor bliver du afhængig af sociale medier

Redaktionen 04. juli, 2018

Det er intet tilfælde, at det kan være svært at slippe sociale medier igen.

Sociale medier som Facebook, Instagram og Twitter lever af, at brugerne er på platformene i lang tid ad gangen. Og hvis du synes, det er svært at lægge mobilen med de sociale medier væk, er det slet ikke et tilfælde. De er designet ned til den mindste detalje for at fastholde brugerne i så lang tid som muligt, og skabe en form for afhængighed.

– Det er som om de (sociale medier, red.)  drysser adfærdskokain ud over deres apps. Det får dig til at komme tilbage igen og igen. Bag hver skærmbillede på din mobil, står der bogstaveligt talt tusind ingeniører, der har arbejdet på at gøre det maksimalt afhængighedsskabende, fortæller Aza Raskin til BBC.

Han har blandt andet arbejdet hos Jawbone og Mozilla. I 2006 var han manden bag infinite scroll, hvor brugeren kan gå længere og længere ned ad siden, uden nogensinde at nå bunden. Det er en funktion, som sociale medier har taget til sig.

Læs også: TV 2 Play sætter flere rekorder

Raskin forklarer, at det er en menneskelig impuls at blive ved med at scrolle. Man bliver ved indtil hjernen får et par sekunder til at følge med, mener han. I dag har han dårlig samvittighed over at have skabt en funktion, der fastholder brugerne.

De afgørende likes
Leah Pearlman var med til at opfinde like-knappen på Facebook. Hun begyndte at bygge sin følelse af selvværd på antallet af “synes godt om”.

– Når jeg havde brug for bekræftelse, tjekkede jeg Facebook. Når jeg følte mig ensom, tjekkede jeg mobilen. Når jeg følte mig usikker, tjekkede jeg mobilen, siger hun til BBC.

Kan ikke sammenlignes med narko
Ny forskning viser, at brug af sociale medier ikke kan sammenlignes med narko. Hjernen udskiller ganske rigtigt nogle belønningsstoffer, når man bruger sociale medier, som den også gør når man tager stoffer. Men mængden af de udskilte belønningsstoffer kan på ingen måder sammenlignes.

Læs også: Yousee: Derfor har nogle kunder betalt dobbelt

– Det er som at sammenligne en skovsø med Vesterhavet, skriver adjunkt på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet, på videnskab.dk 

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.