Der gemmes for mange oplysninger om dig og din mobil: Nu går ministeren ind i sagen

Der gemmes for mange oplysninger om dig og din mobil: Nu går ministeren ind i sagen

Kasper Skov Jensen 10. oktober, 2018

For omkring to år siden afgjorde EU-domstolen, at medlemslande ikke må gemme så mange teleoplysninger om borgerne, som tilfældet er i Danmark. Alligevel har det taget tid at lave loven om. Justitsministeren skal mødes med teleindustrien.

Herhjemme skal mobilselskaber gemme oplysninger om hvem du ringer/skriver til, og hvor din mobiltelefon er på de pågældende tidspunkter. Det er selvom, EU-domstolen for omkring to år siden afgjorde, at lignende regler i Sverige var ulovlige. Siden dengang har den danske teleindustri efterlyst en afklaring, og den ser ud til at være på vej nu.

Læs også:Din mobil er en sladrehank: Du betaler med personlige oplysninger

– Vi ser frem til at indgå i dialog med myndighederne om sagen Målet må være at efterleve EU-Domstolen og respektere borgerrettigheder, minimere branchens byrder og omkostninger og sikre politiet redskaber til at bekæmpe grov kriminalitet og terror, siger Jacob Willer, der er direktør for Telebranchen til Ritzau.

Læs også:Justitsministeren stævnet for ulovlig overvågning

Justitsminister Søren Pape Poulsen (billedet) (Kons.) er flere gange blevet kritiseret for, at det har taget for lang tid at tilpasse den danske logningsbekendtgørelse til den såkaldte Tele2-dom fra EU. Ministeren har holdt fast i, at hensynet til at give politiet gode efterforskningsmuligheder er det vigtigste.

Der er fælles europæiske retningslinjer på vej fra EU-kommissionen. De ventes at være på plads inden årets udgang.

Af regeringens lovprogram for det netop igangsatte folketingsår fremgår det, at justitsministeren forventer at fremsætte et ændringsforslag til logningsbekendtgørelsen til februar.

– Lovforslaget vil omfatte en revision af reglerne om udbyderes pligt til at foretage registrering og opbevaring (logning) af oplysninger om tele- og internettrafik til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold. Lovforslaget har til formål at fastsætte regler om logning af internettrafik og at tage højde for EU-Domstolens dom af 21. december 2016 i de forenede sager C-203/15 og C-698/15, Tele2 og Watson m.fl., skriver regeringen.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.