Apple og Samsung får store bøder

Apple og Samsung får store bøder

Kasper Skov Jensen 25. oktober, 2018

De to store mobilproducenter Apple og Samsung får bøder for at gøre ældre smartphones langsommere.

Mobilproducenterne vil gerne have forbrugerne til at skifte ældre smartphones ud med nyere modeller. I de bestræbelser er Apple og Samsung gået for langt, mener konkurrencemyndighederne i Italien (AGCM), der har idømt de to selskaber bøder på henholdsvis 10 og 5 mio. euro. Det svarer til omkring 75 og 37 mio. danske kroner.

Læs også:Apple-chef om brug af personoplysninger: Det er overvågning

Italienerne mener, at Apple har overtrådt lovgivningen ved igen og igen at opfordre iPhone 6-ejere til at opdatere til en ny version af styresystemet, uden at fortælle, at opdateringen var bygget til nyere telefoner og dermed kunne få telefonen til at være ustabil. Desuden mener myndighederne, at Apple ikke har informeret forbrugerne godt nok om, hvordan man forlænger batteriets holdbarhed.

Samsung har ifølge de italienske myndigheder gjort sig skyldige i at opfordre Note 4-ejere til at opgradere styresystemet, der var lavet til en nyere model. Heller ikke her fik forbrugerne at vide at opgraderingen kunne påvirke telefonens ydeevne.

Læs også:Medie: Apple vil starte Netflix-konkurrent

– Som følge af to komplekse undersøgelser har den italienske konkurrencemyndighed – AGCM konstateret, at virksomheder i Samsung-koncernen og Apple-koncernen har foretaget urimelig handelspraksis i strid med forbrugerlovens artikel 20, 21, 22 og 24 i forbindelse med frigivelsen af nogle firmwareopdateringer til deres mobiltelefoner, der forårsagede alvorlige fejl og signifikant reduceret deres ydeevne og på denne måde fremskynde deres udskiftning med nyere produkter, skriver AGCM i en pressemeddelelse.

Ifølge BBC vil Samsung appellere dommen. Apple har ikke kommenteret den endnu.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.