Amerikanske myndigheder vil aflytte samtaler på Facebook Messenger

Amerikanske myndigheder vil aflytte samtaler på Facebook Messenger

Kasper Skov Jensen 23. august, 2018

En domstol skal afgøre, om Facebook kan tvinges til at give amerikanske myndigheder lov til at aflytte Messenger-samtaler.

Stemmesamtaler over Facebook Messenger er krypteret, så ingen kan få adgang til dem, men det vil det amerikanske justitsministerium have lavet om på. Ministeriet har bedt Facebook om lov til at aflytte mistænkte bandemedlemmer, der snakker sammen over Messenger. En anmodning som det sociale medie har afvist, skriver nyhedsbureauet Reuters, som har talt med kilder, der har kendskab til sagen.

Læs også:Oppositionspartier vil have pant på mobiltelefoner – ministeren er ikke overbevist

Justitsministeriet er derfor gået rettens vej for at tvinge aflytningerne igennem. Facebook har angiveligt forklaret, at det kun kan ske, hele den tekniske opsætning omkring Messenger laves om, så ingen samtaler krypteres eller hvis man hacker de mistænkte bandemedlemmer.

Sagens udfald kendes endnu ikke, men den kan tvinge Facebook og andre firmaer til at droppe krypteringen i beskedtjenester som Whatsapp og Signal.

I 2016 gik forbundspolitiet i retten med Apple, fordi selskabet nægtede at give efterforskere adgang til en iPhone, som havde tilhørt en afdød Islamisk Stat-sympatisør. Apple argumenterede for, at det ville bryde selskabets forfatningssikrede ytringsfrihed. Sagen blev i sidste ende droppet, fordi FBI fik adgang til telefonen uden hjælp fra Apple.

Herhjemme skal Højesteret afgøre, om politiet må tvinge mistænkte til at låse op for deres telefon med fingeraftryk. Det er en praksis som både byret og landsret tidligere har sagt god for.

Politiet i Danmark kan derimod ikke tvinge mistænkte, hvis mobilen er låst med pinkode.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.