Alternativet vil have erstattelige dele til din mobiltelefon

Alternativet vil have erstattelige dele til din mobiltelefon

Kasper Skov Jensen 29. august, 2018

Det er spild af ressourcer at hele mobilen kasseres, når en del går i stykker, mener Alternativet. Partiet efterlyser mobiler, der kan sammensættes af en masse forskellige dele.

Hvis mobiltelefonen ryger på gulvet og skærmen går i stykker, er det ikke altid det økonomisk kan betale sig at skifte skærmen i forhold til at købe en ny mobil. Det vil alternativet gøre noget ved.

I sidste uge kunne Mobilabonnement.dk fortælle, at Alternativet er blandt de oppositionspartier, der vil have indført pant på mobiltelefoner. Men ambitionerne stopper ikke der. Forbrugerne skal kunne sammensætte deres egne mobiler med dele fra forskellige producenter, så man kan nøjes med at skifte en enkelt del ud, i stedet for hele telefonen.

Læs også:Oppositionspartier vil have pant på mobiltelefoner – ministeren er ikke overbevist

– Pant på mobiler skal ses som overgangen til et system, hvor man kun lejer mobilen for en tid, før den kommer tilbage til producenten. Et system, hvor man kan nøjes med at reparere og opgradere telefonens enkelte dele, i stedet for at kassere hele telefonen. Der er vi langt fra lige nu. Hvis producenterne ved, at de får mobilerne igen, vil de designe dem, så de enkelte dele let kan skiftes ud, før samme mobil sendes ud på markedet igen, siger Alternativets miljøordfører, Christian Poll, til Mobilabonnement.dk

Der findes i forvejen et EU-direktiv om genbrug af blandt andet mobiltelefoner, men det er ikke effektivt nok, mener han.

– Producenterne har et meget lille ansvar, når produkterne er udtjent, så de har ikke det store incitament til at gøre noget ved det frivilligt, siger miljøordføreren.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) forklarede til Mobilabonnement.dk, at han tvivler på effekten af pant på mobiltelefoner. Den tvivl deler Dansk Folkeparti.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.