Aktivister vil hive TDC i retten for at masseovervåge danskerne

Aktivister vil hive TDC i retten for at masseovervåge danskerne

Kasper Skov Jensen 08. januar, 2018

En gruppe internetaktivister går rettens vej for at stoppe TDC’s overvågning af kunderne, som EU-domstolen har erklæret ulovlig, men som den danske stat stadig kræver

Hvis du ejer en telefon eller en internetforbindelse kan du ikke foretage dig ret meget uden dit teleselskab ved besked. Danske teleselskaber indsamler masser af følsomme informationer om kunderne, fordi dansk lovgivning kræver det. Overvågningen,  sker på trods af, at EU-domstolen tidligere har erklæret en lignende svensk lovgivning for ulovlig med henvisning til EUs charter om grundlæggende rettigheder.

En gruppe danske internetaktivister er nu ved at forberede en retssag mod landets største telekoncern, TDC, for at stoppe overvågningen. Det skriver Version2.

Aktivisterne er nu ved at samle penge ind til at føre sagen. Teleselskabernes brancheorganisation, Telekommunikationsindustrien, udtaler sig på medlemmernes vegne i sager om overvågning. Telekommunikationsindustriens direktør melder hus forbi og mener, at man blot følger dansk lovgivning.

– Staten har ansvaret for, at dansk lovgivning efterlever EU-retten, og vi står i en situation, hvor Justitsministeriet har taget aktivt stilling til opretholde dansk ret. Et anerkendelsessøgsmål mod staten vil derfor være det rigtige, siger direktør Jakob Willer til Version2. Justitsminister Søren Pape Poulsen (kons.) har tidligere afvist at ændre loven.

Mobilabonnement.dk forsøger i øjeblikket at få en kommentar fra Justitsministeriet.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.