5G er ikke farligt – men 5G-skepsis lever stadig i Danmark

Mobilabonnement.dk 28. februar, 2021
5G er ikke farligt; men 5G-skepsis lever stadig i Danmark

5G er fundamentet for fremtidens mobiltelefoni.

Men det nye 5G-net har også udløst bekymringer og skepsis i Danmark og resten af verden.

De bekymringer er blevet undersøgt, og er indtil videre ikke blevet bekræftet.

Frygten bygger dog på nogle forståelige antagelser. Det gælder blandt andet, at 5G benytter sig af højere frekvenser af elektromagnetisk stråling – og derfor kunne have sundhedsskadelige effekter, heriblandt øget risiko for kræft eller hovedpiner.

I denne artikel gennemgår vi:

  • Hvorfor 5G ikke er farligt
  • Hvorvidt der er en større 5G-skepsis i Danmark, sammenlignet med 20 andre lande over hele verden

Er 5G farligt?

Nej.

Der er ingen videnskabelige beviser eller studier, der har påvist, at 5G – som det bruges i dag – er farligt for mennesker, dyr eller naturen. Det er konklusionen fra Sundhedsstyrelsen og Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Selvom at 5G benytter sig af elektromagnetisk stråling – også kendt som mikrobølger – kan 5G-antenner ikke producere stråling i mængder, der er skadelig for mennesker, dyr eller naturen.

Det bliver bekræftet af Gert Frølund Pedersen, professor i antenne- og trådløs kommunikation ved Aalborg Universitet, der citeres i flere artikel om frygten for 5G på DR.dk og i Dagbladet Information.

I artiklerne uddyber han, at den højere 5G-frekvens har givet anledning til bekymring, men strålingen er ikke i stand til at trænge mere end et par millimeter ind i kroppen. Effekten fra den elektromagnetiske stråling – også kendt som mikrobølger – ved 5G er derfor lavere end den stråling, du bliver udsat for ved en almindelig elpære.

Danskernes 5G-skepsis er synlig på Google

I februar 2021 lavet Prolifics Testing en mindre undersøgelse af 5G-skepsis i søgninger på Google, foretaget i 20 lande – heriblandt Danmark.

De undersøgte antallet af månedlige søgninger i Google, der gav udtryk for skepsis om 5G, heriblandt:

  • Er 5G farligt?
  • Er der sundhedsfare ved 5G?
  • Er 5G sikkert?
  • Er 5G skadeligt?
  • Spreder 5G coronavirus (Covid-19)?

Spørgsmålene antyder alle en bekymring eller frygt om, hvorvidt 5G kan have en sundhedsskadelig virkning på personer, der bor i nærheden af det aktive 5G-netværk.

I undersøgelsen konkluderer de, at Danmark var det land med lavest 5G-skepsis – i forhold til søgninger på Google. Studiet er også blevet bragt i flere danske internetmedier.

Undersøgelsens konklusion er, desværre, forkert. Den bygger nemlig på en metodisk fejl. Selvom at antallet af søgninger på de ovenstående spørgsmål er lavest i Danmark, er der ikke taget højde for befolkningsstørrelse.

Jo flere mennesker, desto flere søgninger – på alle emner. Der vil være kulturelle og nationale forskelle, men uden at tage højde for antallet af personer i et land, vil Danmark med sine godt 5,7 millioner borgere næsten altid ligge i bunden af opgørelser.

I vores tabel forneden har vi korrigeret for den fejl. Vi har beregnet antallet af søgninger, hvis alle landene havde den samme befolkningsstørrelse.

Og nu viser opgørelsen, at antallet af danske 5G mobilabonnement søgninger i Google, der giver udtryk for 5G-skepsis, ligger solidt i midten. Danskeres skepsis over for 5G er derfor stort set gennemsnitlig.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Mobilabonnement.dk til et rart sted at være.