Sådan kommer du på Robinsonlisten – og slipper for telemarketing

Hvis du er træt af irriterende telefonsælgere og telemarketing generelt, kan du tilmelde dig Robinsonlisten.

Når du har tilmeldt dig listen, er det ulovligt for sælgere og virksomheder at henvende sig, både telefonisk eller over brev, medmindre du i forvejen har givet dem dit samtykke.

I denne artikel gennemgår vi alt, du skal vide om Robinsonlisten, hvordan du tilmelder dig og hvordan den fungerer.

Hvad er Robinsonlisten?

Robinsonlisten er et digitalt register over borgere og enkeltmandsvirksomheder, som har tilmeldt sig markedsføringsbeskyttelse.

Når du er i registeret, må virksomheder og sælgere ikke kontakte dig vedrørende salg eller reklame over telefon og post. Registeret bliver opdateret hver tredje måned, og varetages af den danske CPR-administration.

Listen er en del af markedsføringsloven og har til formål at give borgere mulighed for at frabede sig målrettet markedsføring på deres private adresse og telefonnummer. Ordningen dækker også over enkeltmandsvirksomheder, fordi de i en juridisk forstand ikke betragtes som adskilte fra deres ejer.

Registeret er opkaldt efter romanen af samme navn fra 1719, hvor en ung Robinson Crusoe strander på en (næsten) øde ø.

Hvad dækker Robinsonlisten ikke?

Robinsonlisten er ikke det samme som navne- og adressebeskyttelse (hemmelig adresse). Ved adressebeskyttelse må dine CPR-informationer ikke udleveres til private eller til PostNord.

Da Robinsonlisten i sig selv er et register med navne og adresser, betyder det, at man ikke kan have hemmelig adresse OG være på Robinsonlisten samtidig.

Du vil stadig kunne modtage reklamer med posten, som ikke er henvendt dig personligt. Hvis du vil undgå dem, skal du i stedet skrive dig op til Reklamer Nej Tak-ordningen.

Listen beskytter dig heller ikke fra spam på din mail – digital markedsføring uden en persons samtykke er nemlig i forvejen ulovligt.

Markedsføringsbeskyttelse er heller ikke det samme som hemmeligt eller skjult nummer. Hvis du vil have skjult nummer, skal du kontakte dit teleselskab. Det er nemlig din udbyder, der står for at fjerne dit nummer fra telefonbogen eller 118.

Hos de fleste større udbydere af mobilabonnementer såsom CBB3 eller DukaTALE, er det relativt simpelt. Du skal bare logge ind på din kundeside og opdatere din oplysninger.

Hvem må ringe?

Uopfordret telefonsalg og telemarketing uden forbrugerens samtykke er i udgangspunktet ulovligt i Danmark.

Der er dog en række undtagelser. Virksomheder må godt ringe dig op uden dit samtykke, hvis de sælger:

  • Bøger
  • Abonnementer på aviser, ugeblade og tidsskrifter
  • Forsikringer
  • Abonnementer på redningstjenester og sygetransport

Hvem må ringe, når du er på Robinsonlisten

Hvis du er på Robinsonlisten, er det ikke længere tilladt. Når du er på listen, må man på ingen måde kontakte dig for at sælge et produkt eller en ydelse.

Det er dog stadig tilladt at bede om donationer eller oplysninger. Derfor kan du stadig opleve at få opkald eller breve fra velgørenheder, analyseinstitutter og politiske organisationer – også selvom du er på Robinsonlisten.

Hvis du i forvejen har givet dit samtykke til en organisation eller virksomhed, må de stadig kontakte dig telefonisk eller over posten. Hvis du ikke gider at modtage deres henvendelser længere, skal du kontakte dem og trække dit samtykke tilbage.

Ifølge markedsføringsloven skal det altid være gratis at frabede sig kontakt fra en virksomhed.

Får man bøder for at ringe til en virksomhed i registeret?

Hvis man som virksomhed eller sælger kontakter en person på Robinsonlisten, kan det føre til politianmeldelser og bøder. Noget som Recordere.dk også løbende dækker i forbindelse med, at flere selskaber står overfor bøder fra tid til anden.

Hvis du er tilmeldt og stadig får opkald fra telefonsælgere, skal du melde dem til Forbrugerombudsmanden.

Hvor tilmelder man sig?

Du tilmelder dig Robinsonlisten på Borger.dk. Her skal du blot vælge din kommune og udfylde den digitale blanket.

For at bekræfte din identitet, skal du som oftest bruge dit NemID, men du kan også altid henvende dig til borgerservice i din kommune.

Når du udfylder blanketten, bliver du spurgt om, du vil tilmelde dig “vejviserbeskyttelse”, “markedsføringsbeskyttelse” eller “navne- og adressebeskyttelse.” Her skal du vælge “markedsføringsbeskyttelse.”

Fordi registeret kun opdateres hver tredje måned, kan det tage noget tid, før din tilmelding er registreret.