Mobiltelefoni i udlandet

Lise-lotte Jakobsen 31. oktober, 2017

Overordnet:

Først og fremmest er det en god idé at tjekke taksterne på dit teleselskabs hjemmeside. Dette skal gerne ske inden du rejser, da det godt kan blive en dyr fornøjelse at tjekke taksterne, når du først befinder dig i udlandet. Dit teleselskab har oftest indgået en aftale med op til flere mobiloperatører i det land, som din rejse går til.

Der kan her godt være en stor forskel på mobiloperatørenes takster. Både hvordan de takserer pr. sekund eller pr. påbegyndt minut, samt hvilken dækningen de tilbyder. Denne pris afhænger alt efter, hvilken operatør/hvilket mobilnet, du benytter i udlandet.

Du skal også være opmærksom på, at manuelt valg af operatør samt måden man vælger det på, er meget forskelligt fra mobiltelefon til mobiltelefon. Ønsker du yderligere oplysninger skal du kontakte dit teleselskab.

Det er vigtigt at være opmærksom på, om telefonsvaren udenfor EU er slået til, så eventuelle opkald kan blive viderestillet til den. Sker dette kan det blive en rigtig dyr fornøjelse for dig, i den tid du befinder dig i udlandet. Du vil blive opkrævet for to opkald. Både det opkald, som foretages til din mobiltelefon, i det land som du opholder dig i, men du skal også betale for et opkald fra din mobiltelefon til telefonsvaren i Danmark.

Vælger du derimod at slå telefonsvaren fra, så betyder det at der ikke kan lægges en besked og du vil derfor ikke blive opkrævet for et ekstra opkald. En anden mulighed, er at vælge ubetinget viderestilling. Det betyder, at alle opkald til din mobiltelefonen, med det samme viderestilles til telefonsvaren i Danmark. Det har den konsekvens, at du ikke længere vil kunne modtage opkald fra udlandet. Du kan derimod kun foretage opkald.

Opholder du dig derimod indenfor EU´s grænser, er der nogle andre regler i forhold til telefonsvaren. Her er det nemlig helt gratis for forbrugeren. Befinder du dig i et EU-land vil du derfor ikke blive påkrævet ekstra omkostninger, hvis nogen ligger en besked på din telefonsvare. Du skal også være opmærksom på, at når du har din mobiltelefon er tændt i udlandet, så er du registreret på det udenlandske net, og du vil derfor blive takseret efter den udenlandske takst.

Hvis du ønsker at købe et taletidskort i udlandet er der ligeledes mange ting, du skal være opmærksom på. Her er en af de helt afgørende ting taksterne, men du skal også have styr på om der er en eventuel bindingsperiode samt om din telefons SIM-kort er åbnet. Derudover skal du være helt klar over dit behov.

Vil du eksempelvis primært ringe til et andet mobilnummer i det pågældende land, så skal du ikke vælge et taletidskort der favoriserer kald til et fastnet numre. Når du har gjort dig disse overvejelser, står du med de bedste forudsætninger for at vælger sådan en løsning.

Data:

En anden ting som du skal være meget opmærksom på er data. Data i udlandet kan nemlig meget hurtigt blive meget dyrt.

Derudover er der en stor forskel på priserne fra selskab til selskab i de forskellige lande.
Du skal være opmærksom på, at taksterne er oplyst pr. MB, men da taksterne er så høje har den en meget stor betydning. Der afregnes enten pr. påbegyndt kB, pr. påbegyndt 10 kB eller pr. påbegyndt 50 kB. Befinder du dig i EU, så vil være der være et dataloft for forbrugeren.
Grunden til dette er, at teleselskaberne helt automatisk skal spærre for dataforbruget, så snart dataregningen er på 466 kroner.

Er du i tvivl om hvornår du har opbrugt de 466 kroner, så vil en SMS gøre dig opmærksom på, hvornår du har brugt 80% af dataforbruget og at loftet dermed snart er nået.

Har du brug for data, mens du er i udlandet, så kan det klart anbefales, at du slår automatisk e-mail, de app’s du abonnerer på samt anden form for download fra. Du vil dermed kunne mindske dit brug af data og dermed også regningen, mens du befinder dig i udlandet. Er tiden kommet til, at du skal bruge data, så ville det klart være en fordel, hvis du kan benytte dig af et gratis hotspot.
Disse vil typisk være på diverse hoteller og cafeer.

Benytter du dig af et gratis hotspots, så vil det ikke koste dig en krone at bruge data. Ved at tjekke dette, kan du spare mange penge.
Har du derimod slet ikke brug for data, mens du opholder dig i udlandet, så skal du blot slå datamodulet fra. Dermed risikerer du ikke at modtage nogen form for data, som du efterfølgende vil blive opkrævet for.

Bruger du din telefon meget i udlandet, kan det være en stor fordel for dig at benytte lokale data- og taletidskort under dine ophold.
Her kan det anbefales, at du kontakter en teleudbyder i det pågældende land for at hører nærmere om priser og vilkår.

Køber du et taletidskort i udlandet, så betyder det, at du får et helt nyt SIM kort med et nummer fra det land du befinder dig i. Derudover vil dataprisen pr. MB være teleudbyderens nationale datapris. Denne vil med alt sandsynlighed være langt lavere, end den datapris som dit danske teleskaber vil opkræve, hvis du benytter dig af helt almindelig dataroaming i udlandet.

Ønsker du, at sende MMS´er fra udlandet, er det ligeledes nogle punkter du skal være opmærksom på. Først og fremmest afregnes det lidt forskelligt fra selskab til selskab. Nogle praktiserer en fast takst ligesom for SMS, mens andre ikke har en fast pris. De fleste teleselskaber har dog sammensat en pris, der består af både en fast takst for din MMS, mens der samtidig skal lægges en takst for den mængde af data, som overføres.

Vil du eksempelvis sende et billede fra din ferie, anbefales det tage billedet i en lav opløsning så det fylder mindre og dermed også koster mindre. Du kan finde et mobilabonnement med fri data i udlandet her.

Mobiltelefoni

Det sidste punkt, som vi kommer ind på er mobiltelefoni. Det kommer nok ikke som en overraskelse for dig, at det koster penge at modtage et opkald i udlandet. Du kommer nemlig til at betale en udenlandsk takst som er væsentlig dyrere end den takst der findes i Danmark.

Befinder du dig i udlandet og ønsker at foretage et opkald til en dansk mobiltelefon, som er i udlandet, er det nødvendigt, at du indtaster landekoden (+45) + nummeret.
Her kommer du til at betale for dit opkald, mens vedkommende du ringer til, kommer til at betale for at modtage dit opkald.
Ønsker du at foretage et opkald fra din mobiltelefon internationalt, altså til en mobiltelefon, som ikke er dansk, eller til en fastnettelefon, så skal du bare indtaste nummeret uden landekoden.

Befinder du dig i et EU-land og skal ringe til et andet EU-land, så er der en fast takst. Det koster nemlig 2,24 kroner i minuttet at foretage sådan et opkald.

Modtager du derimod et opkald, skal du betale 0,65 i minuttet. Ønsker du at sende en SMS, skal du af med 0,75 kroner. Du skal være opmærksom på, at teleselskaberne er forpligtet til at skulle afregne et opkald pr. sekund, så snart det første halve minut er gået. Modtager du en SMS vil det typisk være gratis, uagtet om du opholder dig i udlandet eller er hjemme i Danmark.

Når du er tilbage i Danmark er det vigtigt, at du tænder din mobiltelefon igen, så du kan blive registreret i det danske net. Sker det ikke, så vil din mobiltelefon fortsat være registreret på det udenlandske net.

Dette betyder ganske enkelt, at du kan kommer til at betale overpris for dit mobilforbrug, hvis du ikke er opmærksom. Både telefonen samt telefonsvaren vil nemlig fortsat taksere efter de udenlandske takster, på trods af at du reelt set befinder dig i Danmark. Så skynd dig at gør dette når du vender hjem, ellers kan det let blive en dyr huskefejl.

Vi håber du er blevet klogere om udenlandstelefoni. Står du stadigvæk med nogle spørgsmål, kan det anbefales, at du kontakter dit teleselskab. Derudover har EU-kommissionen lanceret et helt nyt websted, som sikre at forbrugeren får den bedste pris, mens du benytter din mobiltelefon i udlandet.

Her kan du hente yderligere informationer: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/money-charges/mobile-roaming-costs/index_da.html