Den store guide til privatliv på Instagram


Du kan nogenlunde selv bestemme hvor offentlig eller privat, du vil være på Instagram ved at ændre de indstillinger vi gennemgår her.

Instagram er et af verdens største sociale medier, og er derfor også en flittigt brugt jagtmark for alverdens kriminelle. Selvom det meste af det man laver på Instagram er offentligt, kan det ændres via indstillinger. På den måde kan du styrke dit privatliv. Herunder har vi samlet det, du selv kan gøre for at blive mere privat på det store sociale medie:

1. Overvej en ekstra gang hvad du lægger ud
Vi starter med noget, der kan virke som en selvfølge. Før du lægger et billede ud på Instagram, så hver helt sikker på, at du og andre personer på billedet har det godt med det. Tænk også på, hvad man ellers kan se. Vil du eksempelvis ikke have, at folk ved hvor du bor, er det ikke smart at lægge et billede ud hvor man kan se vejnavnet eller andre kendetegn. Nødløsningen med, “at jeg altid kan slette det igen” virker ikke. Det kan slettes fra Instagram, men det er ikke det samme som, at det er slettet fra internettet.

Læs også:Teleoplysninger fældede dankort-svindler

2. Slå aktivitetstatus fra
Med aktivitetstatus kan andre se, hvornår du sidst har været aktiv på Instagram. Som udgangspunkt er den slået til, men heldigvis er den nem at slå fra:

– Gå til din egen profil ved at trykke på personikonet i højre hjørne.
– Tryk på de tre vandrette streger øverst til højre.
– Vælg “Indstillinger” i bunden.
– Tryk på “Aktivitetstatus”, der står under punktet “Privatindstillinger og sikkerhed.”
– Tryk på “Vis aktivitetstatus” så boksen bliver grå.

3. Aktiver totrinsbekræftelse
Man hører ofte om hackere, der får adgang til profiler ved på den ene eller anden måde at have brugernavn og adgangskode. Det kan du undgå ved at aktivere totrinsbekræftelse. Bet betyder nemlig, at der skal bruges en ekstra adgangskode, når der bliver logget på fra en ny enhed. Det er nemt at aktivere totrinsbekræftelse:

– Gå til dine kontoindstillinger som beskrevet i punkt 2.
– Tryk på “Totrinsbekræftelse”, som du finder under “Privatindstillinger og sikkerhed.”
– Bekræftelsen kan ske på flere måder. Vi anbefaler SMS. Tryk på “Sms”.
– Skriv dit mobilnummer eller skriv den kode, Instagram har sendt til dig.
– Du ser nu nogle gendannelseskoder, som du skal bruge hvis totrinsbekræftelsen fejler. Det er en god ide at gemme dem et sted.
– Du får nu en SMS med en kode, hver gang, der bliver forsøgt logget på din Instagram-konto fra en ukendt enhed.

Læs også:Sådan får du Tidal til 12 kr – spar 87 procent

4. Gør din profil privat
Er der forskel på, hvilke billeder du vil vise venner og familie og fremmede? Du kan gøre din konto privat, så det kun er de brugere, du har godkendt som kan følge dig:
– Find frem til dine kontoindstillinger, som forklaret i punkt 2.
– Tryk på “Privat konto” så boksen bliver blå.

5. Bloker bestemte brugere
Føler du dig generet af en bestemt bruger, kan du blokere ham eller hende. Blokerede brugere kan ikke se dine opslag eller kommentere dem. Men husk, at brugere, der ikke er logget ind på Instagram stadig kan se dine billeder og videoer, medmindre din profil er privat (se punkt 4):

– Find den bruger du vil blokere.
– Tryk på de tre prikker ved siden af brugernavnet.
– Vælg “Bloker”.

Du kan i øvrigt se, hvilke brugere du har blokeret i dine kontoindstillinger.

Læs også:Det kan koste dig dyrt bruge emojis i ferien

6. Begræns kommentarer
At begrænse hvem, der kan kommentere dine opslag styrker ikke dit privatliv direkte, men det giver dig mere kontrol og kan gøre dig mere tryg på Instagram: Sådan gør du:

– Gå til dine indstillinger (beskrevet i punkt 2).
– Vælg “Kommentarindstillinger” under “Privatindstillinger og sikkerhed.”
– Her kan du begrænse hvem, der kan kommentere dine opslag, du kan skjule stødende kommentarer og andet.

7. Drop “Log på med Instagram”
En del websites og apps tilbyder at du kan logge på deres platform via din Instagram-konto. Det er en rigtig dårlig idé, fordi det i bund og grund giver andre adgang til din konto, som kan misbruges.

8. Fjern andres tags af dig
Andre Instagram-brugere kan tagge dig på billeder og videoer, de lægger op. Som udgangspunkt bliver det også en del af din profil, men det kan slås fra:

– Åben dine kontoindstillinger, som beskrevet i punkt 2.
– Tryk på “Billeder og videoer af dig” under “Privatindstillinger og sikkerhed.”
– Tryk på “Tilføj automatisk” så boksen bliver grå og billeder af dig dermed ikke bliver tilføjet til din profil automatisk.
– Ved at trykke på “Skjul billeder og videoer” kan du se alle de videoer og billeder, du er tagget på. Tryk på dem, du vil skjule.

Læs også:Socialt medie lægger stilen om: Slut med porno

9. Deaktiver lokationsfunktionen
Instagram ved sandsynligvis hvor du er, fordi den har adgang til din mobils GPS. Det kan du deaktivere i din smartphones indstillinger.

10. Fjern metadata fra billeder
Næsten hver gang man tager et billede med mobilen, bliver der gemt metadata. Det er oplysninger i selve billedfilen om eksempelvis tid og sted billedet er taget. Nogle af de metadata kommer med, når man lægger et billede op på Instagram. Overvej derfor om du bør hente en app, der kan fjerne metadata fra billeder, før du lægger dem op.

Læs også:Det bliver billigere at ringe fra Danmark til EU-lande

11. Hold øje med opdateringer
Præcis som computerprogrammer bliver apps af og til opdateret med nye funktioner og fejlrettelser. Oftere og oftere lukker opdateringerne sikkerhedshuller og giver dig mere kontrol over hvad du deler, og hvordan du gør. Så hold øje med Instagram-opdateringer i App Store og Google Butik. Installer dem, når de er klar.