Mobiltelefoni i udlandet
Værd at vide om mobiltelefoni i udlandet:
- Hvis du rejser til et EU-land, kan du som udgangspunkt bruge telefonen på samme vilkår og til de samme priser som herhjemme. Det kræver dog, at dit mobilabonnement understøtter EU-roaming.
- Mobilabonnement har tidligere kåret 3LikeHome som det bedste abonnement til de rejseglade: brug mobilen nøjagtig som herhjemme i +50 lande. Siden da er andre dog kommet med om buddet.
- Antallet af GB-data du kan bruge i udlandet er typisk lavere end antallet af GB i Danmark – dette kan dog variere hos mobilselskaberne.
- Vær opmærksom på, hvilken type mobilnetværk, du bliver koblet på i udlandet.
- Der kan være forsinkelse fra du har brugt mobilen i udlandet, til forbruget bliver registreret hos dit danske mobilselskab.
EU-roaming
I gamle dage, for ikke så længe siden kunne selv det bedste udlandsophold blive ødelagt af en astronomisk høj mobilregning. Sådan er det til dels ikke mere. Efter at være blevet diskuteret i årevis, gennemførte EU ens roaming-regler i hele unionen. Det forhindrer teleselskaberne i at opkræve ekstra, når du bruger mobilen til at ringe, skrive beskeder eller gå på nettet.
På den måde kan du bruge mobilen i udlandet, ligesom du bruger den hjemme i Danmark – forbruget koster ikke ekstra.
Flere danske mobilselskaber pegede efterfølgende på, at de stadig betaler en høj afgift til udenlandske selskaber, når danske mobilkunder kobler sig på mobilnetværk i udlandet. I et forsøg på at begrænse afgifterne, har de fleste danske mobilselskaber indført to typer af abonnementer.
To typer abonnementer ved mobiltelefoni i udlandet
Der er indført et abonnement, der kun virker i Danmark, og et, der også virker i EU. Sidstnævnte indeholder typisk noget mindre data, så du ikke kan bruge lige så mange GB i EU, som herhjemme. Det er værd at huske på, inden man begynder på et “Game of Thrones”-maraton på en sydspansk badestrand.
Hvis du rejser til EU, bør du inden afrejsen sikre dig, at du har et abonnement, der kan bruges i EU. Det kan være besværligt at skifte abonnement, når du sidder i et andet land. De europæiske roaming-regler gælder dog ikke ikke, når du ringer fra Danmark til et nummer i EU. Her betaler du mobilselskabets udlandstakst.
15. juni 2018, et år efter afskaffelsen af roaming-udgifterne, var der stor tilfredshed blandt EU’s toppolitikere:
– Vores primære mål var at fjerne de store begrænsninger, som roamingtaksterne pålagde forbrugerne, der var begrænset af omkostningerne ved at bruge deres telefoner i udlandet, men også mobiloperatørerne. Siden vi afskaffede roamingtaksterne, er der blevet brugt fem gange mere data og foretaget næsten to en halv gang flere telefonopkald inden for EU og Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde. Det er rigtig gode nyheder. 82% af dem, der har rejst til et andet EU-land i løbet af det sidste år, fortæller, at de har draget fordel af de nye regler. Der er ikke længere nogen, der står over for en chokerende stor regning, når det kommer hjem efter ferie eller en forretningsrejse i udlandet, lød det i en fælles udtalelse fra Andrus Ansip, næstformand med ansvar for det digitale indre marked, og Mariya Gabriel, kommissær for den digitale økonomi og det digitale samfund.
De lovede, at der fortsat ville blive holdt øje med mobilselskaberne.
– Vi vil fortsætte vores samarbejde med de nationale tilsynsmyndigheder om at holde øje med udviklingen på mobilmarkederne over hele Europa og om at sikre, at reglerne anvendes korrekt.
Samme dag viste en undersøgelse fra Eurobarometer, at hver tredje dansker ikke var klar over, at mobilen kan bruges stort set som derhjemme, når de rejser i EU.
Undtagelser
EU-reglerne har utvivlsomt gjort det både nemmere og billigere at være rejsende mobilkunde, men der er stadig et par faldgruber at være opmærksom på. Når du er koblet op til mobilmaster i udlandet, kan der være en forsinkelse på registreringen – altså den tid, der går fra du bruger mobilen, til det er blevet registreret hos dit mobilselskab. Derfor skal du passe på med blindt at stole på de beløbs- og datagrænser, som du kan sætte på dit mobilabonnement. Grænserne har først en effekt, når forbruget er registreret, og på det tidspunkt kan det være for sent.
Der kan være lokale netværk, hvor roaming-reglerne ikke gælder, og priserne er langt højere. Det kan være mobilnetværk på færger og fly. Teleankenævnet har afgjort, at det er forbrugerens ansvar at være opmærksom på, hvilken type netværk mobilen er koblet på.
Det er især dataforbrug, der kan risikere at koste spidsen af en jetjager.
Hvis du alligevel ender med en kæmpe mobilregning, fordi forbruget bliver opgjort forsinket er der ikke meget hjælp at hente. Mobilselskaberne har taget forbehold for det i deres abonnementsbetingelser, og ifølge Teleankenævnet er det helt rimeligt.
Hvor gælder EU-roaming?
De europæiske roaming-regler gælder i alle lande, der er medlem af EU. Dvs.: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Holland, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Desuden er reglerne også gældende i de tre EØS-lande: Norge, Island og Liechtenstein.
Resten af verden
Når du rejser til lande, der ikke er i EU, gælder mobilselskabets udlandstakster. De skifter fra land til land, og det kan lynhurtigt blive meget dyrere end både flybillet og hotel. Heldigvis findes der et alternativ.
Her på Mobilabonnement.dk har vi kåret 3LikeHome som det bedste abonnement til de rejseglade. Du kan bruge det, præcis som herhjemme i hele +50 forskellige lande, bl.a. USA, Tyrkiet og Thailand. Så kan du tale og streame løs uden at skulle bekymre dig mere om regningen end sædvanligt.
Ambitionen hos teleselskabet 3, både i Danmark og globalt er, at man kan rejse i hele verden uden at tænke på roaming-afgifter.
Lokale taletidskort
En gammelkendt måde at spare på mobilregningen i udlandet er at købe et lokalt taletidskort. Det råd stammer tilbage fra dengang, der næsten ingen priskonkurrence var på mobilmarkedet og EU brugte det meste af sin tid på landbrugsstøtte. Der er få steder i verden, hvor et taletidskort stadig kan betale sig. Faren ved et taletidskort er, at det næsten altid er uigennemskuelige, urimeligt høje priser med gebyrer for alverdens små detaljer. Også her er det især dataforbrug, der med et trylleslag kan forvandle din bankkonto til et rødt blodbad.