Guide: Hvad er 5G?
Hvad er 5G? Og hvilke fordele og ulemper kan der opstå med det nye mobilnetværk for os som forbrugere og som samfund?
Hvad er 5G?
5G står for “5. generation mobilnetværk”.
Som vi så det ved overgangen fra 3G til 4G i Danmark, vil den nye generation give os endnu højere hastigheder og færre forsinkelser, når vi overfører data.
5G bruger flere og højere frekvenser end det nuværende mobilnetværk.
Hvor 4G kun går op til omkring 6GHz, vil 5G kunne strække sig fra 24GHz til omkring 1.000 GHz. Det betyder, at der vil være en markant højere kapacitet sammenlignet med nu. Det betyder, at flere mennesker og enheder kunne bruge det samme netværk samtidig, uden at forbindelsen bliver langsommere eller netværket bryder sammen.
Som samfundet bliver mere og mere digitalt, og flere teknologier begynder at kræve forbindelse til internettet, er det en nødvendighed at overgå til et mobilnetværk, der kan tåle højere og højere krav til hastigheder og belastning.
Det betyder, at du i fremtiden vil kunne få:
- Streaming på mobilen – streame film eller TV-serier i 4K og 8K, mens du sidder i toget eller på passagersædet i bilen
- VR og AR-spil på mobilen – spille mere krævende spil på din mobil
- Internet of Things og Smart Homes – styre dit hjem remote via smart belysning, trådløse termostater og digitale dørklokker m.m.
- Hurtigere mobilt internet – Trække endnu tungere apps og programmer, selvom du er langt fra et pålideligt wifi-netværk
Virksomheder og den offentlige infrastruktur vil også kunne drage stor nytte af et hurtigere mobilnetværk. Det vil blandt andet være bedre muligheder for brug af automatisering, robotteknologi og hurtig transmission af større mængder data til og fra sikre kilder.
Læs mere : Hvor kan jeg få et 5G eller 5G-ready mobilabonnement?
Hvor hurtigt er det?
Downloadhastigheden på 5G-netværk er mellem 100 til 400 Mbit/s.
Det er lidt hurtigere end det bredbånd, de fleste af os har i hjemmet. Til sammenligning kan 4G typisk kun levere op til 71 Mbit/s.
Derudover er der meget lille responstid (ping) eller forsinkelse på signalet, når man bruger det nye netværk.
Med 4G er den gennemsnitlige responstid mellem digitale enheder omkring 20 millisekunder, hvorimod 5G vil kunne få den ned på kun 1 millisekund. Den forsinkelse afhænger selvfølgelig også af, hvor langt væk fra mobilmasten og hvor mange andre, der er på samme netværk.
Hvornår er det tilgængeligt i Danmark?
5G kom først i Danmark i 2020.
TDC/YouSee blev de første, der kunne tilbyde 5G-abonnementer til danskerne. Netværket blev åbnet op d. 7. september i udvalgte dele af landet. Du læse mere om i vores artikel om 5G i Danmark.
Netværket bliver i første omgang stærkest i centrum af København, Odense, Aarhus samt Helsingør – men forventes at dække op til 80% af Danmark. Det tal forventes at stige til 90% inden årsskiftet. Hvornår 5G bliver fuldstændig landsdækkende vides dog endnu ikke.
TDC har samarbejdet med den svenske telekommunikationsvirksomhed Ericsson om at etablere 5G-netværket i Danmark. Allerede i sommer 2019 udførte de pilottests i København og Aalborg. Her lykkedes det at få en downloadhastighed på hele 1 Gbit/s med kun en person på netværket.
Kan alle telefoner bruge 5G?
Det er ikke alle mobiltelefoner, der vil kunne bruge 5G, når det endelig kommer til Danmark.
I 2019 har vi dog set flere modeller, der har hardware til at koble sig på det hurtigere mobilnetværk. Det har vi set fra flere af de større mobilselskaber, såsom Samsung, Huawei og LG. iPhones 11 fra 2019 har endnu ikke 5G-kompatibilitet. Qualcomm, Apples modem-leverandør, har i december 2019 udtalt, at de arbejder sammen om at lancere en 5G-iPhone så hurtigt som muligt. Så det kan forventes, at iPhones fra 2020 vil kunne bruge det hurtigere mobilnetværk.
5G-telefoner bliver højst sandsynligt ikke dyrere. Men der er dog risiko for, at dit mobilabonnement kan komme til at koste mere, hvis du vil være blandt de første, der har adgang til 5G-netværket.
De forskellige priser kan du se i vores oversigt over mobilpriser.
Er 5G-stråling farligt?
Der har også været en del offentlig bekymring om, hvorvidt 5G-stråling skulle være skadeligt for dyr, planter og mennesker. 5G bruger nemlig højere frekvenser af radiobølger end det nuværende mobilnet.
Forskning på området peger dog på, at 5G ikke er farligt.
Lars Dittmann, der er professor på DTU har udtalt til Videnskab.dk, at der ikke har været et eneste pålideligt studie, der skulle indikere, at teknologien er sundhedsskadelig for mennesker. Det er, fordi radiobølger udsender ikke-ioniserende stråling. Denne type stråling er for lavt til at kunne trænge ind i kroppen, og er derfor ikke kræftfremkaldende.
Flere undersøgelser har også påvist, at dyr heller ikke lider last af 5G-stråling. Det gælder både fugle og insekter.
Adam Vanbergen, seniorforsker ved det franske nationale institut for landbrugsforskning, har udtalt til DR.dk: “På nuværende tidspunkt er der intet bevis for, at menneskeskabt elektromagnetisk stråling udgør en trussel mod insekterne. Hvilke effekten strålingen har mangler stadig at blive tydeligt vist”.