Hvor meget data har jeg brug for?

Mobildata er blevet uundværligt for enhver, der lever et aktivt liv i vores tid. Mobildata har gennemgået flere generationer af kvalitet, som ofte kommer ned til det simple spørgsmål om, hvor hurtigt det går.

I den spæde begyndelse af smartphones, omkring de første iPhones, havde man for eksempel kun 2G (som står for anden generation), mens vi i dag så småt er ved at se udrulningen af 5G-netværket. Hastighederne er steget for hver generation, og hvor de tidligere generationer kun havde omkring 64 kilobyte per sekund i overførselshastighed, har de nuværende 4G- og 5G-netværk op imod en gigabyte per sekund i overførselshastighed. Det er altså noget af en forskel!

Mobildata er ofte bedre end offentlig wi-fi

Du bruger mobildata alle steder, hvis der da ikke er et wi-fi-netværk, du kan koble dig på. Og selv hvis der er et wi-fi-netværk, for eksempel i bussen eller i toget, så er det sjældent de bedste af slagsen, der findes disse steder, hvorfor det ofte er lettere (og hurtigere!) at skifte til mobildata. Derfor skal du som udgangspunkt have et abonnement, der inkluderer data, men hvor meget data er meget forskelligt fra person til person, fordi det afhænger af dine forbrugsmønstre – det vil sige, hvordan og hvor meget du bruger din mobiltelefon.

Spørg dig selv, hvordan, du bruger din telefon, og vælg et tilsvarende abonnement

Som sagt afhænger dine behov til et mobilabonnement af den måde, du bruger din smartphone på. Hvis du så godt som aldrig surfer på nettet, enten via browser eller på apps, og udelukkende bruger din smartphone til at ringe og SMS’e eller MMS’e, så er en meget beskeden datamængde nok til dig. Det kunne for eksempel være et abonnement med omkring 0,1 gigabyte (100 megabyte) data inkluderet.

Hvis du bruger din mobil til at surfe en smule, for eksempel til at tjekke nyheder og mails, så er et abonnement på omkring en gigabyte nok. Et abonnement på en gigabyte er tilstrækkeligt til de fleste forbrugere, men hvis du er meget på nettet, skal du nok passe på ikke at overskride mængden, da det kan koste ekstra, eller hastigheden kan blive sat betydeligt ned. Hvis du er en, der ofte er på for eksempel Facebook eller andre sociale medier, hvor videoer og billeder florerer, så kan det være, du skal overveje at opgradere fra en til to gigabyte.

Til sidst findes der selvfølgelig også storforbrugeren af data. Det er måske oftest de lidt yngre generationer, som står for den højeste andel af dataforbruget. Hvis du for eksempel streamer meget musik eller Netflix i bussen eller toget, skal du have mere end en-to gigabyte på dit abonnement.

En videostreamingtjeneste vil typisk bruge 0,5 gigabyte data per time, mens en musikstreamingtjeneste vil bruge godt og vel 0,2 gigabyte per time. Hvis du lytter til meget musik eller ser film på farten, så skal du overveje at købe et abonnement med 10-50 gigabyte inkluderet.

Igen, det hele afhænger af dit forbrug, så tjek dit forbrug i din telefons indstillinger, og vurder derefter, hvilket abonnement der er passende til dig. På nettet kan du finde massevis af hjemmesider, der sammenligner abonnementer på kryds og tværs, så når du kender dit forbrug, skal du gå på nettet og finde det bedste abonnement til dit personlige behov.