Guide: Hvad er roaming?

Hvad er roaming, og hvad skal du vide om det? Få svaret her

“Roaming”. Sikkert ikke et ord, du slynger om dig hver eneste dag, men alligevel har du sikkert hørt noget om det. Kort fortalt bruger man roaming, når man bruger sin mobiltelefon i udlandet, uanset om det er tale, SMS/MMS eller data.

Inden du bruger roaming som var der ingen dag i morgen, bør du overveje i hvilket land du bruger det, og hvad for et mobilabonnement du har. Er det i et EU-land, kan du som udgangspunkt bruge abonnementet som du plejer. Det skyldes fælles EU-regler, der gør, at teleselskaberne ikke må pålægge kunder gebyrer for at bruge andre mobilselskabers master.

Mange mobilselskaber har derfor indført særlige DK-abonnementer, hvor man ikke kan bruge data i udlandet, og i andre abonnementer er mængden af EU-data lavere end ellers. Det er en rigtig god idé at få styr på det inden afrejse, for det kan være svært at ændre når man først står under fremmede himmelstrøg.

Dette skal du være opmærksom på ved dataroaming

Husk at vær ekstra opmærksom, hvis du færdes omkring EU’s ydre grænser. Det kan blive dyrt, hvis mobilen hopper over over på en mast i nabolandet. Du bør også deaktivere roaming, inden du går ombord på færger, hvor der ofte er et satellitnetværk.

Roaming kan aktiveres og deaktiveres i mobiltelefonens indstillinger.

Mange vil forsøge at gøre det til en vane, altid at forbinde til et trådløst netværk når det er tilgængeligt, for at spare på dataforbruget. Det kan dog ikke altid anbefales. Hvis det trådløse netværk ikke er beskyttet af en adgangskode, der er svær at gætte er du næsten altid bedre stillet ved at bruge dataroaming.

Mobilselskaberne tilbyder at sætte en grænse for dataforbruget, men det risikerer at gøre mere skade end gavn. Oplysningerne om forbrug kan være flere dage forsinket, og dermed kan der gå længe fra den fastsatte grænse bliver nået til der rent faktisk lukkes for forbruget. Derfor kan forbrugsgrænser give en falsk tryghed.

Der findes et par abonnementer, der har som mål at udrydde alle bekymringer om roaming. Det mest kendte er 3LikeHome fra teleselskabet 3, hvor du kan bruge mobilen på samme måde som herhjemme i +50 lande – bl.a. EU, Tyrkiet og USA.

(Artiklen fortsætter under kortet)

3LikeHome på verdenskortet

Det andet oplagte valg er One World fra Telia, der dækker 42 lande – også EU, Tyrkiet og USA.