Din guide til datadeling – Sådan deler du data mellem flere apparater

Hvad er datadeling?

Med datadeling kan du dele din internetforbindelse med andre personer eller enheder.

Det kan være, at du gerne vil kunne gå på internettet fra din mobil og din tablet på samme tid. Eller måske ønsker du at kunne dele din mobildata med dine børn.

Uanset årsagen er datadeling en rigtig god og enkel løsning. Her slipper du nemlig for at købe et separat abonement til alle dine apparater eller til alle husstandens medlemmer. I stedet får du flere SIM-kort, der bruger af den samme mængde data, du i forvejen betaler for gennem dit mobilabonnement.

Da mange mobilabonnementer har et fast månedligt forbrug, vil du med to personer eller enheder på samme forbindelse, dog også bruge væsentligt mere data. Det betyder, at du hurtigt kan få brug for at købe ekstra data eller skifte til en større abonnementspakke.

På Mobilabonnement.dk kan let og enkelt sammenligne tilbud på mobilabonnementer fra de danske udbydere.

Kun beregnet til dataforbrug

Når du deler din data med andre, giver du kun adgang til internettet. Du kan altså ikke dele ud af eksempelvis din taletid eller dit forbrug af SMS/MMS.

Datadeling og internetdeling er ikke det samme

Selvom de to ord minder meget om hinanden, er der forskel på datadeling og internetdeling. Internetdeling er en funktion, der er tilgængelig på de fleste smartphones og tablets, hvor man kan bruge sin mobil som internet-hotspot. Med datadeling deler man i stedet dataforbrug over flere forskellige SIM-kort.

Hvordan fungerer datadeling?

Når du købet et mobilabonnement til din smartphone, modtager du typisk et SIM-kort.

Dette SIM-kort giver dig adgang til alle abonnementets fordele, f.eks. muligheden for at ringe, sms’e og koble dig på det mobile datanetværk.

Ved datadeling bygger du videre på dette koncept. Her får du tilsendt ét eller flere ekstra simkort, som du kan sætte i f.eks. en tablet eller en anden smartphone. Via disse simkort får du adgang til den samme mængde af mobildata, du allerede betaler for gennem dit eksisterende abonnement.

Et tilkøb til dit mobilabonnement

Du kan få datadeling som et tilkøb til dit mobilabonnement. Dette er en service, som langt de fleste mobilselskaber tilbyder.

Typisk betaler du en lille ekstra månedlig ydelse for de ekstra SIM-kort. Løsningen er ofte ret billig. Der kan også være mange penge at spare ved at dele den samme datamængde mellem flere enheder.

Fordele og ulemper ved at dele data

Datadeling er en nem og billig måde til at få adgang til internet fra flere forskellige apparater. Men før du skynder dig med at tilkøbe datadeling til dit mobilabonnement, er det godt at vurdere de enkelte fordele og ulemper.

Det er nemlig ikke sikkert, at datadeling er den rigtige internetløsning til dig.

Her gennemgår vi derfor nogle af fordelene og ulemperne ved at dele data.

+ Få adgang til data på farten

Hvis du skal bruge uendelige mængder data, skal du enten have et abonnement, der har 1.000+ GB data eller være koblet på WiFi. Du kan også tilkøbe en ekstra mængde mobildata, som du kan bruge overalt i landet, hvor der er mobilsignal.

Det betyder, at du med datadeling let kan komme på nettet med hele familiens enheder. Jeres telefoner, tablets og computere kan alle få sit eget SIM-kort – eller dele jeres forbindelse via internetdeling.

Når du deler direkte fra din mobildata, kan du nemlig bruge dit abonnement de fleste steder. Det kan være en kæmpe fordel på offentlige steder, hvor der ikke er Wi-Fi.

+ Mere styr på børnenes adgang til internet

Når du er forælder til små børn, kender du sikkert også til dilemmaet med tablets og skærmtid. Måske har du det fint med at lade dine børn sidde foran skærmen – men har det knapt så godt med, at de kan få ubegrænset adgang til internettet.

Datadeling er en fantastisk måde at holde øje med dine børns internetaktivitet på. I modsætning til at logge på WiFi, hvor de hele tiden er online, kan du med et datadelings-simkort vælge, hvornår de skal kunne bruge internettet.

Det går det også mulighed at kunne downloade apps eller se videoer på YouTube uden, at du skal betale for et helt nyt mobilabonnement.

Er du generelt bekymret for dit barns sikkerhed online?

I denne artikel får du gode råd til, hvordan du beskytter dit barn på internettet.

– Datadeling virker ikke i udlandet

Desværre, virker datadeling stort set aldrig i hele udlandet. Det er, fordi mange almindelige mobilabonnementer heller ikke har adgang til internet i udlandet.

Det er dog ved at ændre sig over de seneste år. Især i EU, hvor der er kommet regler for roaming. Hvor meget data, der bliver gjort tilgængelig, afhænger dog af det enkelte teleselskab.

– Du bruger hurtigere din data op

Når du tilkøber datadeling, tilkøber du ikke på samme tid mere data. Du har samme mængde af data tilgængelig i dit abonnement. Det skal nu bare fordeles ud over flere enheder eller flere personer.

Du bruger derfor hurtigere af din data end normalt. Datadeling  egner sig altså ikke til dig, der i forvejen er ved at ramme grænsen for dit dataforbrug hver måned.

Find et godt mobilabonnement til datadeling

Synes du, at datadeling lyder som en god mulighed for dig? Så er det smart at starte med at tænke over, om dit nuværende mobilabonnement skaber de bedste vilkår for denne form for tilkøb til dit abonnement.

For det første er der forskel på, hvor meget de forskellige mobilselskaber tager for tilkøb af datadeling. Der er også forskel på, hvor mange SIM-kort du kan få.

Du bør også overveje om, du bør skifte til et abonnement med mere data. Det er ofte billigere at gå op i data end at købe flere nye abonnementer.

Du kan også kortlægge dit behov med vores mobiltest.

Tips and Tricks