5G-frekvens: I 2021 kan du få “ægte” 5G
Dit mobilnetværks 5G-frekvens er med til at diktere, hvor hurtig et internet din mobil er i stand til at opnå.
I Danmark er du nødt til at vente til 2021 for at få det fulde udbytte af 5G. Det er nemlig først til marts 2021, at teleudbyderne byder om adgang til de frekvenser, der er planlagt til brug ved ægte standalone 5G.
Men hvilke frekvenser bruges til 5G? Hvad er forskellen på 5G-Light og standalone – udover deres forskellige frekvenser? Og hvorfor betyder det overhovedet noget for mobilbrugerne?
Det kan du læse mere om i denne artikel.
Hvilke frekvenser bruges til 5G?
5G kan bruge de samme frekvenser som 2G, 3G og 4G, det gamle mobilnet.
Men 5G er også i stand til at bruge væsentligt højere frekvenser end det gamle mobilnetværk.
Ifølge Energistyrelsen vil 5G-frekvensbåndene i Europa i første omgang blive 700 MHz (som deles med 4G/LTE), 3,5 GHz og 26GHz. På globalt plan forventes det, at der tilføjes yderligere frekvenser over 20 GHz, specifikt 26 GHz, 40 GHz og 66 GHz.
Men hvad betyder det egentlig for dig som 5G-mobilbruger?
Flere og højere frekvenser betyder, at der vil være færre forstyrrelser i signalet, hvilket medfører en bedre forbindelse – og et hurtigere internet.
Light eller ægte 5G?
Det 5G-mobilabonnement du kan få lige nu, giver dig adgang til det nuværende 5G-net.
Men indtil videre kan YouSee, Telmore og de andre teleudbydere kun tilbyde “5G Light,” også kaldet 5G NR (New Radio).
I Danmark kan 5G-Light levere hastigheder på omkring 300 Mbit/s. Det står i kontrast til standalone 5G, hvor tidligere tests har demonstreret hastigheder på mellem 700-1.000 Mbit/s.
5G NR kører over 700 MHz-frekvensbåndet, som en overbygning på det nuværende 4G/LTE-netværk. Men at de to mobilnetværk deles om samme frekvens er også med til at skabe forstyrrelser og giver dig en lavere hastighed.
Ægte eller standalone 5G skal derimod ikke dele frekvens med det gamle mobilnetværk – og vil derfor kunne give dig en højere download/upload, lavere ping/latency og generelt et bedre internet.
Allerede nu kan du få 5G i Danmark.
Men hvornår du kan få standalone 5G, der virkelig kan levere den ægte 5G-oplevelse afgøres først til frekvensauktionen i marts 2021.
Frekvensauktionen er afgørende for teleudbydernes 5G-frekvens
Teleudbydere, der administrerer deres eget mobilnetværk (YouSee/TDC, 3, Telenor og Telia), kan byde om adgang til specifikke frekvensbånd ved Energistyrelsens frekvensauktioner.
Frekvensauktionen for de pågældende 5G-frekvenser skulle oprindeligt være afholdt i 2020. Men auktionen blev skubbet til marts 2021.
I november 2020 blev der dog afholdt en offentlig høring om forslag til reglerne for gennemførsel af frekvensauktionen og vilkår til tilladelser. Det gælder blandt andet dækningskrav og den vindende teleudbyders forpligtelse til udlejning af frekvenser i privat nettet.
Når frekvensauktionen er afsluttet, vil de forskellige mobilnetværk derefter kunne bruge de udvalgte frekvensbånd – og udleje adgang til disse frekvenser til andre mobilselskaber.